wat is endurance
Onze dochter Yara bij het Europees Kampioenschap. in Kreuth

 

 

Wat is endurance?

De endurancesport met paarden is een sport voor de “lange adem” , een uithoudingsproef voor paard en ruiter. Zie het als de marathon te paard.   De routes op wedstrijden zijn uitgezet door  mooie natuurgebieden, dorpen en over landwegen.

Er zijn geen hindernissen zoals bij de eventing, maar je moet goed leren om met de natuurlijke obstakels om te gaan. Denk aan plassen water, boomwortels, diep zand, gladde ondergrond, kuilen, greppeltjes en af en toe kom je ook beekjes tegen.

Het is puur genieten zowel met de trainingen als met de wedstrijden. Alles is gebouwd op vrijheid en op elkaars vertrouwen.

De wedstrijden worden goed gecontroleerd door de dierenartsen, alles draait om het welzijn van het paard. Aankomen op de finish met een gezond en fris paard is heel belangrijk.

Het is een mooie combinatie van duur, tempo, verzorging en inschatten van je mogelijkheden.

De kortste afstand bij 1 daagse wedstrijden is 20 km en de langste 160 km.

Er zijn ook meerdaagse wedstrijden waarbij je iedere dag 20 tot 80 km af kan leggen.

wat is endurance

Kennis maken met de sport.

Dat kan eigenlijk met ieder type paard en met ieder harnarchment. De endurance vereniging heeft de mogelijkheid geschapen om te  beginnen in de kennismakingsklasse of impuls rubriek, daarvoor hoef je alleen maar lid te zijn van de KNHS. Dat kan al via je ruiterbewijs of FNRS manege, rijvereniging. Deze rubriek heeft geen winstpunten regeling. Wil je in de klasse 1 starten dan is lidmaatschap van de endurance vereniging noodzakelijk  en kom je in aanmerking voor promotie regelingen via winstpunten.

Je paard moet makkelijk 20 km kunnen lopen in draf en stap. Bij een gemiddeld minimum tempo van 8 km per uur voor de impulsrubriek en 9 km p.u voor klasse 1.

Je paard mag  niet jonger dan 4 jaar  zijn en  de ruiter moet 7 jaar of ouder zijn . Een ruiter heeft tot zijn 14e jaar begeleiding nodig  van een ruiter boven de 18 jaar op een wedstrijd.

Je paard moet volgens de regels geënt zijn tegen influenza.

wat is endurance

Type zadel, hoofdstel etc?

Ieder type zadel is geschikt voor de endurance, het moet vooral comfortabel liggen bij het paard. Geen drukkingen geven en genoeg schouder vrijheid bieden.      Hoofdstel mag met bit en bitloos, zolang het maar veilig is.                                                                                                                                                                                Je mag met sportschoenen rijden, maar dan met beugels met een korfje. Zonder korfjes heb je een hakje aan je schoen nodig van  2 cm.

 

Is  hoefbeslag nodig?

Hoefbeslag is per paard verschillend. Voor de wedstrijden is het niet verplicht. Vaak wordt bij het vraagprogramma aangegeven of hoefbescherming wordt aangeraden en je kunt het ook altijd bij de organisatie vragen.

 

 

Aanvang training.

Je paard is een atleet en zo moet hem ook trainen. Marathonlopers lopen ook niet alleen hard, die gaan ook de sportschool in.

Voor ons is het belangrijk dat je paard goed gegymnastiseerd is, sterk zijn, de juiste spieren kunnen gebruiken onder wisselende omstandigheden en natuurlijk gehoorzaam

Je paard mag onderweg meedenken, maar uiteindelijk beslis jij over de veiligheid en het verloop van de training of wedstrijd.     b.v. Is je paard erg enthousiast dan zal je hem moeten temperen, want hij weet niet hoelang hij nog moet.

Begin met vel stapwerk, uren en uren achter elkaar. Dressuurmatig trainen gericht op deze tak van de sport en bouw voorzichtig op met  de draf en de galop.

Wij geven trainingen voor startende tot gevorderde endurance ruiters. Heb je interesse kijk dan verder op de site of neem contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

wat is endurance

Grooms, verzorgers.

Het belang van grooms.

Grooms zijn verzorgers en je verzorgers en een fijne aanvulling in je team.  In de lagere klasses en is je paard vrij rustig en wel wat gewend, dan is het ook zonder grooms te doen.

Bij de wedstrijd kunnen ze je helpen bij het voorkeuren, nog even je paard laten grazen, eten en drinken geven, opzadelen en dan heb je ook de vrijheid om nog even naar de wc te gaan b.v.

Voor de groom is het ook een sport. Onderweg staan ze klaar met drink en -koel water voor het paard en via de kaart of uitgeschreven groomroute moeten ze de juiste plaats vinden waar jij langs komt.

Soms op meerdere plaatsen tijdens de route. Dan weer op tijd bij de finish om jullie weer bij te staan en het paard te koelen. Zadel aan te nemen etc.  Helpen bij de keuring en je paard weer goed te verzorgen.

Zeker bij de langere afstanden moet de ruiter ook fit blijven en dan is hulp wel heel fijn.

Ook grooms kunnen bij ons terecht voor trainingen.

wat is endurance

Hoe verloopt een wedstrijd?

Ten eerste weet je dat je entingen in orde zijn en je paard goed getraind.

Dan schrijf je je in bij de wedstrijd via Mijn KNHS.

Wil je je team aanvullen met een groom, dan ga je thuis met je groom de wedstrijd doornemen. Jullie bekijken de tekening van het terrein, de groomroute en plannen de tijden. In het programma staat een tijdschema wanneer je je kunt melden, de voorkeuring, starttijd, prijsuitreiking is etc.

Je komt aan op de wedstrijd en de parkeerwachters wijzen je een plaats aan.

Hierna kun je je inschrijven, daar krijg je je hesje en je vetkaart. Deze kaart moet je de hele dag bij je houden en de dierenarts en de assistenten zetten daar hun bevindingen op bij de keuring. Je groom zou alvast met je paard kunnen wandelen en laten grazen, sommige paarden staan en eten hun hooi rustig op de trailer.

Na wat los gestapt te hebben ga je naar de keuring. Eerst laat je zijn hartslag, ademhaling, turgo en nog veel meer controleren bij de assistenten, daarna mag je naar de dierenarts om voor de draven.

Ook op de juiste manier voordraven wordt behandeld bij onze trainingen.

Wanneer de dierenarts tevreden is plan je je tijd wanneer je gaat opzadelen. Zorg dat je altijd 20 tot 30 minuten kan losrijden met wat stappen en wat draven. Je kunt nu ook ook bij de startlocatie je starttijd op je vetkaart laten schrijven

Rij je een afstand met een vetgate, dan maak je eerst nog de groom area, dat is je verzorgplaats,  klaar. Drinkwater  en koelwater staan gereed, zadelbok ernaast, deken erbij en hooi en voer makkelijk te pakken.

In de klasse 1 of impulsklasse  is er een individuele start, geen massastart. Er is wel de mogelijkheid om met meer te starten, maar dat moet je van te voren aangeven.

Je rijdt in een rustig drafje weg en let onder weg goed op de lintjes en bordjes die het parcours aangeven. Onderweg kom je een paar keer je groom tegen en laat je paard drinken, de meeste hebben het eerste gedeelte nog niet zo behoefte aan drinkwater. Geen zorgen maken.

Je kan hier ook wat koelwater over zijn hals gooien en je rijd t weer door.

Bij de echte lange afstanden pak je het koelwater in draf of galop aan en sta je alleen stil bij het drinken.

In Nederland wordt iedere 5 km aangegeven en 2 km  en 1 km voor de finish en vetgate staat het ook weer aangegeven. Op deze manier kun je de tijd nemen om je paard met een rustige hartslag binnen te laten komen.

Is het je finish  dan laat je de tijd op je kaart zetten en kun je aanbieden. De hartslag moet hier ook  60 slagen p.m. of lager zijn . Een half nadat je paard 60 of lager heeft , dan ga je je paard na laten keuren net als bij de voorkeuring.

wat is endurance

Klasse 2 of hoger dan kom je binnen en moet je nog een ronde en ga je naar je groom area, de verzorg plaats.

Bij het binnenkomen wordt je tijd genoteerd en je hebt 20 minuten om je paard te verzorgen en de hartslag te laten dalen, maar je hoeft daar geen gebruik van de maken, hoe eerde je kunt aanbieden, hoe fijner het is.

Alles staat al klaar en goed doorgesproken met je groom , zadel af, bit uit, pijpkousen af , laten drinken, koelen en als de hartslag goed (60 of lager) is dan ga je je paard weer laten keuren zoals bij de voorkeuring. Hier worden alle tijden op de kaart gezet, bij het binnenkomen van de vetgate ( time in) en de assistent en dierenarts schrijven de bevindingen op de vetkaart. Bij goedkeuring laat je ook je starttijd weer op de kaart zetten.

Nu heb je 30 of 40 minuten pauze. Staat in het programma aangegeven

De tweede ronde gaat net als de eerste, maar bij de finish moet je je paard op 30 minuten aanbieden. Dan heb je ook 30 minuten om hem te verzorgen, te laten eten en drinken, wandelen etc.

Wees wel op tijd, bij meer dan 30 minuten dan volgt diskwalificatie.

Goed gekeurd?   Feest en een dikke knuffel voor je paard en groom !!

Lees altijd goed het vraagprogramma en het wedstrijdboekje door.

Vaak is er ook nog een voorbespreking of draait er een video met de wetenswaardigheden van die dag.  Ook voor de grooms belangrijk.

wat is endurance